OED Eğitimi

Anasayfa » Eğitim » OED Eğitimi

OED Eğitimi ilk yardım eğitimi alan kişilere müfredat dahilinde verilen zorunlu bir eğitim türüdür. Bir defibrilatör türü olan OED kalbe şok yapmaya yarayan bir cihazdır. Aldığı ilk yardım eğitimi sonunda ilk yardım sertifikası sahibi olmuş kişilerin OED Eğitimi alması kanunen zorunlu kılınmıştır.

İlk Yardım Eğitimi almış kişiler tarafından acil müdahale gerektiğinde yapılan doğru müdahaleler hayat kurtarmaktadır. Bu gerçek ışığında toplumdaki bireylerin tamamının ilkyardım eğitimi alması gerektiğini ve bu konuda toplum bilincinin artırılması gerektiğini düşünen Sarızeybek İlk Yardım Kursu olarak uzun yıllardır hizmet vermekteyiz.

Tüm katılımcılarımıza uzman eğitmenlerimiz yardımı ile sunduğumuz İlk Yardım Eğitimi ve içeriğinde var olan OED Eğitimi kursumuza katılmak, sertifikalı ilkyardımcı olmak için Hemen Bize Ulaşın…

OED Eğitimi Nedir?

OED Eğitimi otomatik eksternal defibrilatör cihazı kullanma eğitimi, herhangi bir kişinin ani kalp durması veya kalp krizi geçirmesi durumunda profesyonel ekipler gelene kadar ilk müdahaleyi yapabilmesi için tasarlanmış elektro şok cihazlarının kullanılması için gerekli bilgi ve beceriyi kazandırmak amacıyla verilen eğitimlerdir.

Sertifikalı ilk yardım eğitimi almış kişiler tarafından alınabilen bir eğitimdir. Otomatik eksternal defibrilatör cihazı ilk yardımcılar için özel olarak geliştirilmiş bir cihaz olup olay yerine sağlık görevlilerinin yardımı ulaşıncaya kadar kullanılmaktadır.

OED Eğitimi almış kişiler tarafından kalp problemi yaşayan kişilere ilk 3 dakika içinde yapılan müdahaleler %80 oranında hayatta kalma ile sonuçlanmaktadır.

Hastaya müdahalenin geciktiği her dakika yaşama oranı gittikçe azalmaktadır. OED Eğitimini kapsayan İlk Yardım Eğitimi almış ve Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan sınavları başarıyla tamamlamış ilkyardımcılar tarafından yaralılara uygulanan tedaviler yüksek oranda başarıya ulaşmaktadır.

OED Eğitimi

​OED Eğitimi Zorunlu Mu

OED Eğitimi İlk Yardım Eğitimi kapsamında öğrenilmesi gereken zorunlu bir eğitimdir. Günlük hayatta kişilerin kalp rahatsızlığı yaşaması ve müdahale ihtiyacı doğması hep olasılık dahilindedir.

İnsan hayatı için çok önemli olan bu eğitimin alınması sayesinde toplumsal alanlarda OED cihazı kullanımı gerektiği anlarda sertifikalı ve eğitimli kişiler tarafından müdahale yapılması hayat kurtarmaktadır.

Tüm bunlarla birlikte OED Eğitimi yasalar gereği de zorunlu kılınmıştır. 27 Ağustos 2020 tarih 31226 sayı ile Resmi gazetede yayınlanan İlkyardım yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik MADDE 11 e göre;

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce OED Eğitimi almamış olan ilkyardımcılar veya ilkyardım eğitmenleri bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde, OED tanıtımı, kullanıldığı durumlar ve OED uygulaması konularını içeren, 2 saat süreli OED eğitimi aldıkları takdirde, OED kullanımı ve eğitim yetkileri mevcut belgelerine işlenir.

Eğitim sonunda katılımcıların başarılı sayılmaları ve yetkinlik belgesi sahibi olabilmeleri için pratik sınavda 100 tam puan almaları gerekmektedir.

OED Nedir?

OED yani açılımı ile Otomatik Eksternal Defibrilatör kalbe şok uygulaması yapılan bir defibrilatör türüdür. Kişilerin ani kalp durması yaşadığının anlaşıldığı durumlarda, hastanın veya yaralının göğsüne yapıştırılan pedler sayesinde kalbe şok verilerek kalbin tekrar vücuda kan pompalaması sağlanır.

Ani kalp durması denildiğinde kastedilen kalbin vücuda kan pompalama işlevini yerine getirememesi, kalp spazmı oluşması, kalp krizi yaşanmasıdır. Bu problemleri yaşayan kişilere müdahalede ilk dakikalar çok büyük önem arz etmektedir. Hızla müdahale edilmemesi halinde maalesef kişinin yaşamı sonlanmaktadır.

OED Eğitimi

OED Cihazı

Defibrilatör Cihazı ani kalp durması sırasında göğüs bölgesine yapıştırılan elektrotlar vasıtası ile kalbe şok verilmesini sağlayan hafif, kullanımı kolay ve taşınabilir bir cihazdır. Bu cihazlar OED kullanımını kapsayan ilk yardım eğitimi almış herkes tarafından başarılı biçimde kullanılabilir.

OED Cihazı solunumu değerlendirmez. Kişilerin kalp ritmini analiz ederek bizlere verileri değerlendirme imkanı sunar. Kalp ritmi analizi yapılırken ve hastaya şok verilirken hastaya asla dokunulmamalıdır. OED Cihazı kullanılarak yapılan uygulamalar hasta veya yaralılara herhangi bir zarar vermez.

OED Cihazı kalpte aniden ortaya çıkan işlevsel bozulmalarda ve kalbin beklenmedik bir anda atmayı bırakması halinde kullanılmaktadır. Bu gibi acil durumlarda ilk birkaç dakika içinde müdahale edilmez ise hastanın ölümüne yol açmaktadır. Kalbin bu durumdan kurtarılması için OED Cihazı kullanılarak kalbe şok uygulaması yapılır.

Oed Cihazı Bulundurma Zorunluluğu

Defibrilatör Bulundurma Zorunluluğu sonucu insan hayatına doğrudan etki eden bir husus olduğu için OED Cihazı Bulundurmak bazı ülkelerde zorunluluk haline getirilmiştir.

Gelişmiş bazı ülkelerde stadyum, alışveriş merkezi, havaalanı gibi halkın yoğun olarak bulunduğu alanlarda kolayca erişilebilecek şekilde yerleştirilmiş OED Cihazları (Otomatik Eksternal Defibrilatör Cihazları) bulundurma mecburiyeti vardır. Bu uygulamanın önümüzdeki yıl itibariyle ülkemizde de yapılması planlanmaktadır.

OED Cihazı Kullanımı

OED Cihazı kesinlikle ilk yardım eğitimi içerisinde OED Eğitimi almış kişiler tarafından yapılması gereken, ilk yardım sertifikası sahibi olmayan kişilerin asla müdahalede bulunmaması gereken cihazlardır.

OED Cihazı Kullanılması gereken durumda hastanın;

  • Vücudunda uygulama yapılacak bölge ıslak ise,
  • Vücudunda kılların olduğu bölge var ise,
  • Vücudunda metal var ise (Kalp Pili vb.),
  • Vücudunda yaralı bölge var ise,
  • Hamile bayanlarda karına yakın bölgelere,

uygulanması sakıncalı ve yasaktır diyebiliriz.

OED Cihazı hastaya uygulanacağı yer;

  • Yağmur altında ve Islak bir ortam ise,
  • Metal zemin mevcut ise,
  • Yangın/patlama tehlikesi varsa,
  • Yanıcı gazların bulunduğu ortamda ise,
  • Yoğun O2 olduğu ortamlarda ise,

uygulanması mümkün değildir.

OED Şok Cihazı ile sağlanan Temel Yaşam Desteği uygulamasından sonra yaşam belirtisi gösteren hastaları kurtarma (iyileşme, derlenme) pozisyonu verilir. Kesinlikle otomatik şok cihazı kapatılmaz ve pedler çıkarılmaz.

Önemli Not : Çocuk hastada göğüse yapıştırılan pedler birbirine değiyorsa pedlerden birisi hafif sola doğru pedlerden diğeri sırt bölgesi iki kürek kemiğinin arasına yapıştırılmalıdır.

Önemli Not : Bebek hastada Otomatik Şok Cihazı 29 gün – 1 Yaş arasına kullanılır. (Fakat uygun cihaz olay yerinde varsa) Bundan dolayı bebeklere OED ile müdahale önerilmez.

Otomatik eksternal defibrilatör cihazı kullanma eğitimi, herhangi bir kişinin ani kalp durması veya kalp krizi geçirmesi durumunda profesyonel ekipler gelene kadar ilk müdahaleyi yapabilmesi için tasarlanmış elektro şok cihazlarının kullanılması için gerekli bilgi ve beceriyi kazandırmak amacıyla verilen eğitimlerdir.
Sertifikalı ilk yardım eğitimi almış kişiler tarafından alınabilen bir eğitimdir. Otomatik eksternal defibrilatör cihazı ilk yardımcılar için özel olarak geliştirilmiş bir cihaz olup olay yerine sağlık görevlilerinin yardımı ulaşıncaya kadar kullanılmaktadır.
İlkyardımcılar veya ilkyardım eğitmenleri OED tanıtımı, kullanıldığı durumlar ve OED uygulaması konularını içeren, 2 saat süren bu eğitimi alırlar.
Eğitim sonunda katılımcıların başarılı sayılmaları için, pratik sınavda 100 tam puan almış olmaları gerekir. Başarılı olan katılımcıların OED kullanımı ve eğitim yetkileri mevcut belgelerine işlenir.
Ani kalp durmasının tedavisi olan erken defibrilasyon uygulaması, kalbin yeniden dolaşımı sağlayabilecek bir ritimle atmasını sağlayabilir ve yaşam kurtarıcı olabilir.
Gelişmiş bazı ülkelerde stadyum, alışveriş merkezi, havaalanı gibi halkın yoğun olarak bulunduğu alanlarda kolayca erişilebilecek şekilde yerleştirilmiş otomatik eksternal defibrilatör cihazları bulundurma mecburiyeti vardır. Bu uygulamanın önümüzdeki yıl itibariyle ülkemizde de yapılması planlanmaktadır.

DİĞER EĞİTİMLERİMİZ

E-Bülten

Sarızeybek Eğitim Grubu bültenlerine ücretsiz abone olabilirsiniz!